Bosanske hurmašice

Bosanske hurmašice
Bosanska kuhinja - Bosanske hurmašice

SASTOJCI:
  • 2 jajeta  
  • 2 šoljice šećera  
  • 2 šoljice ulja  
  • brašna po potrebi  
  • pola praška za pecivo
ZA AGDU:
  • 9 šoljica šećera  
  • 11 šoljica vode  
  • 1 limun
PRIPREMA:
  1. Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež (najsitnije rupice). Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.
  2. Za to vrijeme napraviti agdu tako što se šećer zalije vodom i promješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna.
  3. Pečene hurmašice zaliti hladnom (nekuhanom) agdom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju agdu.
Bosanski kuhar recept i fotografiju preuzeo sa kulinarskog web portala www.coolinarika.com .

Popularni postovi