Čokoladni rolat

Čokoladni rolat
Bosanski kuhar - Čokoladni rolat

SASTOJCI:

Za koru:
  • 6 jaja  
  • 6 kašika šećera  
  • 3,5 kašike brašna  
  • 1,5 kašika kakaa
Za fil:
  • 250 g maslaca  
  • 200 g šećera u prahu  
  • 100 g čokolade  
  • 2 jaja
Glazura:
  • 100 g čokolade  
  • 3 kašike ulja

PRIPREMA:
  1. Umutiti čvrstu pjenu od bjelanaca, dodati šećer, jedno po jedno žumance i na kraju pažljivo umješati brašno i prosijani kakao ( da ne bi imao grudvica).
  2. Sipati u veliki pleh od pećnice obložen masnim papirom i ispeći koru.
  3. Gotovu koru odmah izvaditi na vlažnu platnenu salvetu i uviti u rolat.
  4. U medjuvremenu pripremiti fil: umutiti pjenasto maslac sa šećerom u prahu.
  5. Dodati žumanca, rastopljenu čokoladu i na kraju čvrstu pjenu od bjelanaca. Sve dobro umutiti mikserom.
  6. Kad se kora ohladila, odmotati i presjeći na pola po dužini, tako da dobijemo dvije kore za dva mala rolata.
  7. Premazati pripremljenim filom, ponovo zaviti u rolat i odgore premazati tanko sa malo fila.
  8. Ostaviti da se dobro rashladi i preliti glazurom od čokolade. Po želji, poprskati sa malo bijele čokolade.

Popularni postovi